Jaspis

Kyltti 2015
RAITTIUSTALO

Raittiustalon siipiosa on yksi Haminan vanhimpia rakennuksia; sen vanhin osa on peräisin 1700-luvulta asti. Vuosina 2010 – 2013 yhdistyksemme toteutti Raittiustalon siivessä mittavan peruskorjauksen talkootyönä, yhteistyössä Haminan kaupungin kanssa. Remontin jälkeen Jaspis on ollut tiloissa vuokralla vuodesta 2013 lähtien.

Rakennuksen historia 
Raittiustalon puistonpuoleinen kiviosa on vanhan venäläisen upseerikasarmin jäljelle jäänyt nurkkaus 1700-luvulta. Hirsiosat on rakennettu ja yhdistetty toisiinsa 1800-luvun eri vaiheissa, jolloin siinä on ollut mm. yksityisasunto ja leipomo. Vuodesta 1890 lähtien rakennus oli Haminan raittiusyhdistyksen hallussa, ja Isoympyräkadun puoleisen uudisosan (Haminan teatterin nykyiset tilat) valmistuttua vuonna 1902 siipiosasta tehtiin Raittiusravintola, jollaisena se toimi aina 1950-luvun lopulle asti.

Raittiusravintola juhlakoristeissaan vuonna 1929, jolloin Haminassa järjestettiin valtakunnalliset raittiusjuhlat.

Raittiusravintolan jälkeen tiloissa toimi 1960-luvulla huonekaluliike ja maatalouskauppa, ja vuodesta 1969 lähtien Hurtan sähköliike noin neljänkymmenen vuoden ajan. Raittiusyhdistys luovutti rakennuksen omistuksen Haminan kaupungille 1970-luvulla.

Vuonna 2010 yhdistyksemme teki Haminan kaupungin kanssa sopimuksen tilojen remontoinnista yhdistyksen käyttöön. Rakennus oli päässyt pahasti lahoamaan, ja “pieni pintaremontti” laajeni valtaisaksi peruskorjaukseksi, mikä toteutettiin suurelta osin talkootyönä vuosina 2010 – 2013. Siipiosa purettiin perustuksia myöten, jopa lattian alta lapioitiin parin metrin syvyydeltä pois vanhoja tiiliä ja rakennusjätettä. Talkootyötä kertyi kolmen vuoden aikana yli 16 000 tuntia ja lopputuloksesta tuli viehättävä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Kahvila-olohuone Jaspiksen sisustussuunnittelu on toiminnanjohtajamme Hannah Honkasen käsialaa.

 -> Tutustu Jaspiksen remonttikuviin!

Kahvila-olohuone Jaspiksen sisustussuunnittelu on toiminnanjohtajamme Hannah Honkasen käsialaa.